onsdag 5 oktober 2016

Vacker retro och rekonstruerad forntid.
Vi var en sväng till Stripa idag, och det var så skönt fotoljus, så jag kunde inte låta bli att föreviga den vackra mat-termosen ! Vi har ju samlat en del gamla matsäcksprylar, bl.a. denna. Jag tycker så mycket om att man tog sig tid och lade ner resurser på, att låta någon formge ett så trivialt föremål.
På bilden ovan ser ni mitt försök att rekonstruera ett bröstsmycke från 800-talets Råsvalslund, ett fornminnesområde som ligger i Guldsmedshyttan. Baserat på fynd som gjorts i kvinnogravar där, har jag gjort kopior av knutringen som ni ser intill spännbucklorna, och av pärlringen som hänger intill den blå mittpärlan. Spännbucklorna i mässing som sitter fästade i vardera sidan var ju rikt ornamenterade, men det kan inte jag åstadkomma. Jag återkommer ofta till Råsvalslund, både här på bloggen och jag går även dit titt som tätt, för det är en skön plats, där historiens vingslag inte bara susar utan fullkomligt fladdrar! Jag känner mig så nära dom människor som levde här då, när jag står där i sluttningen ner mot sjön Råsvalen, där boplats och gravfält låg en gång i tiden.
Att göra utflykter i historien både genom att besöka platser och att läsa böcker är ett av mina största intressen. Jag blir lugn och känner att jag är en liten människa i ett stort sammanhang, och att både hemska och fantastiska  saker har hänt genom historiens alla skeden. Idag blev det ett stort hopp från en termos till vikingatiden men vad gör väl det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar