söndag 22 november 2015

Stripa Gruva i gamla tider och lite om min pappaIdag får ni se ett gammalt vackert vykort från Stripa Gruva från den tiden när den gamla laven i trä, fortfarande stod kvar. Jag vet inte från vilket år det är, men gissar på början av 1900-talet. Jag har fotograferat kortet, som finns i privat ägo.
En sak som slår mig, är att det ser väldigt prydligt och fint ut, men det var nog så att det var tvunget att hålla snyggt på en sån arbetsplats för att det inte skulle vara farligt. Jag kan tycka ibland att nog är det kanske häftigt med dagens "ruinromantik" och kontraster mellan det gamla slitna och det moderna, men jag skulle bra gärna vilja ta stortag i Stripa nån gång och rensa bort både det ena och det andra gamla skrotet, och bara helt enkelt städa på platsen. Bara man gör det med omtanke och finess, så skulle det bli så snyggt så. Om inte annat skulle man göra det av respekt för de som en gång jobbade i Stripa, och som var tvungna att hålla ordning omkring sig. När jag skriver det här, så kommer jag att tänka på min kära pappa Erik. Han var en ordentlig människa. Inte pettimetrig och surt pedantisk på något sätt, utan rätt och slätt praktiskt ordentlig. Han höll en bra ordning på sina olika pinaler, och skötte om huset och inredningen och hushållsgrejerna. Lagade det som gick sönder och underhöll, så vi slapp köpa nytt.
Jag tror att Pappas ordentliga sinne kanske kom sig av att han var uppväxt i ett hem, kanske inte under direkt fattiga omständigheter, men det var mycket sparsamt och ganska knapert ändå. När man har det så som barn, så tror jag att man lär sig uppskatta det man får och gläds åt det lilla, och sköter om sina saker på ett bra sätt.
 Jag ärvde mycket av pappas verktygslådor, och andra grejer, och vi har fortfarande nytta av det han samlade på sig, för att det var bra att ha. Jag är så glad åt det! Vad gäller det där med ordentlighet så önskar jag att jag hade fått det lite mer i arv ! Innerst inne är jag nog ordentlig men har inte riktigt förmågan att hålla städat omkring mig. Det är frustrerande, men jag hoppas på att bli en någorlunda pigg pensionär och då ska jag minsann plocka rätt på allting!
Oj det blev långt idag, men om vi nu slutar där jag började, så har jag ganska gott hopp om att det ska bli lite mer "städat" i Stripa. Jag vet att viljan finns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar