onsdag 25 februari 2015

När skylten kom på plats, och om några smycken.
För c:a 7 år sedan så blev laven i Stripa Gruvmiljö åter igen prydd med den vackra neonskylten, som är så betecknande för Stripa, och som man kan se på långt håll när man kommer åkande från Lindesbergshållet på kvällen. Det var en av de första renoverings-åtgärderna man gjorde. Själva laven var ju inte heller renoverad då, men uppsättandet av skylten kändes som ett bra starttecken på den stora renoveringen som har pågått sedan dess.
Tecknet på skylten betyder egentligen "manganhaltig järnmalm" och det kommer sig av att den sortens malm en gång bröts i Ställbergsgruvan, vars bolag STÄLLBERGSBOLAGET var ägare till Stripa Gruva. Så S:et betyder inte från början Stripa utan Ställberg. Men senare har det ju blivit så att det mer och mer har kommit att betyda Stripa. Och malmen som bröts i Stripa var blodstenshaltig järnmalm samt magnetit. Om man tar bort den lilla "svansen" på skylten så är det tecknet för järn.
Jag är så svag för den här skylten, den blå neonfärgen är en så härlig kontrast till betongen och den råa miljön runtomkring. Så var vi där igen, det där med kontraster är ju en av mina käpphästar. Om den här skylten satt i en stad bland alla andra skyltar så skulle den inte alls synas och vara det riktiga konstverk som den är här i Stripa."Planeten" i silver som är fotograferad på gruvbacken, och den broderade kulan hängande i svart silverkedja är också kontraster i miljön med utstickande färger och silvrig glans. På de två bilderna här ovan syns tre hängsmycken som jag gjorde med inspiration av neonskylten !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar