fredag 12 september 2014

Bildkavalkad från dagen i Stripa

Guldsmedshyttans Musikkår inledde dagen med klingande spel

Två smeder i arbete i den fina smedjan
..och här var det tre smeder !
Fantastiska glaspärlor från vikingatiden
Pärlhänge med flera pärlor i en ring.
Pärlhänget ovan i kopierad form och insatt i sitt sammanhang i min tolkning av den vikingatida kvinnans bröstsmycke
En ring som Johnny gjort med en eldopal
Jag har fattat in en vacker bergslagssten i silver
Idag har vi haft öppet i Karlssons Kulturverkstad på den första av
"Geologidagarna" som kommer att följas av en andra dag i morgon, lördag. I morse inledde vår egen eminenta Guldsmedshyttans Musikkår invigningen med en sprittande marsch. Det är en tillgång och rikedom att vi har en så fin och bra orkester i vår "by". Jag måste erkänna att jag älskar den sortens musik. Jag blir glad och börjar gå i takt på en gång!
Idag kändes det väldigt speciellt att gå in i muséet och titta på de gamla fornfynden som gjorts i Råsvalslund, en vikingatida boplats som finns här i Guldsmedshyttan. Jag har tidigare gjort kopior av några föremål, bl.a. den lilla pärlringen som ni ser på bilden. För att sätta in saker i sitt sammanhang så har jag gjort en fri rekonstruktion av ett pärlband och spännbucklor som det kunde ha sett ut. Jag har studerat lite om vikingatida smyckekonst och smyckebruk inför det här arbetet, och har blivit väldigt inspirerad av det. Dom här dagarna har jag och Johnny satsat på att visa smycken med stenar. Ni ser prov på både en riktig ädelsten, som eldopalen, och den lite enklare bergslagsstenen eller slaggen som det egentligen är. Jag tycker att båda är vackra på sitt speciella sätt. Vi har fått ett fint nytillskott i Stripa Gruvmiljö. Det är den gamla smedjan som rustats upp, och där huserar nu en smedförening som hade ässjan igång under dagen. Härligt att se elden flamma och höra hammarslagen där inifrån !
Imorgon är en ny dag med alla dom ovan beskrivna aktiviteterna i Stripa med tillägget "Lavskrik" som börjar 17.30. Det är Stripabryggeriet som arrangerar och det blir pub och musik, både rock och klassiskt. Bryggeriet hade öppet idag också och kommer även ha öppet på dagen imorgon fr.o.m. kl.12.00. Maten och drycken som serveras där når kulinariska höjder och kan ivrigt rekommenderas ! Till sist måste jag berätta om ytterligare ett nytillskott i Stripa, nämligen Bergslagspraliner  som nyligen startat sin verksamhet i Stripas f.d. matsal. De hade och har även imorgon, lördag, cafe´och försäljning av sina supergoda praliner. I morgon ska jag ta bilder i bryggeriet och "pralineriet" så ni får se va fint det är. Om inte annat så kan ni väl om ni har möjlighet komma till Stripa Gruvmiljö i morgon så får ni en helgjuten upplevelse, det kan jag lova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar