Karlssons Kulturverkstad

Karlssons Kulturverkstad

måndag 21 juli 2014

SUCCE´ var ordet !

 Allspel på scenen framför gamla borrverkstan i Stripa Gruva. Foto: Lennart Ivarsson

Så kom då den 19:e juli och Folkmusikfesten tog sin början. Vi höll på med förberedelser in i det sista och en regnskur hanns med också men sen, kl.15 fick vi höra vackra horntoner. Det var Thomas Lundkvist från Spannarboda som blåste in, alltså invigde musikfesten. Så stod alla spelmän där på den fina scenen, och det allspelet gick inte av för hackor ! Blinda Petters låtar klingade så vackert ut på gruvbacken. Min blåa rygg syns i mitten av bilden, jag hade fått förtroendet att vara allspelsledare och även konferencier ! Lite darrigt, det ska medges, men mest kul.
Och vilken tillströmning det blev.  Vi räknade till c:a 500 besökare varav c:a 70 var spelmän! Tack vare våra engagerade PRO-ciceroner klarades parkeringsdetaljen galant.
Efter allspelet blev det spel från scenen av olika grupper, och då vill jag särskilt nämna Ingegärd Rittberg-Schein från Skövde och spelkamraten Gunnar Kärnheim från Örebro som på ett utmärkt vackert sätt spelade några Blinda Petter-låtar tillsammans. Ingegärd är dotter till spelmannen Rudolf Rittberg, vars far Arvid Pettersson från Guldsmedshyttan var spelkamrat och efterföljare till Blinda Petter. Det kändes extra högtidligt att lyssna på !
 I kokvagnen började ärtsoppan sjuda, inne i Stripabryggeriet serverades soppa och ölet Rirum Tillt som lovordades av alla, och nere i den gamla matsalen serverade IOGT-NTO-föreningen kaffe med goda bullar och "Godtemplardricka", en speciell sorts dryck som litegrann liknar cider och som utgjorde ett alldeles utmärkt alkoholfritt alternativ. Stripabryggeriets lokaler i den gamla gruvstugan, som de inrett så fint som galleri och konsertlokal utgjorde spelplatsen för tre konserter. Den första var ett samarbete mellan Bergslagernas Spelmansgille och spelmän ur Täby Spelmansgille. Vi spelade låtar efter "våran" Per Olsson, Blinda Petter, och "deras" Per Olsson "Pekkos Per" från Bingsjö, som Täbyspelmännen spelar låtar efter. I slutnumret "Friaremarschen" deltog Ingegärd Rittberg-Schein. Vilken succe´!
Nästa konsert på programmet var av speciellt slag. Renässansmusik från Gustav Vasas tid exekverad på stråkinstrument, flöjter och allehanda speldon av "Blocknycklarna" Jeanette, Curt, Jonas och Anders. Kul och fint att höra den gamla musiken som man väl kan säga utgjorde grunden för vår folkmusik !
Det sista evenemanget för kvällen i gamla gruvstugan var "Näcken i Bergslagen". Jeanette Lindmark berättade om hur näcken kunde ta gestalt just i våra Bergslagstrakter. "Inte bara en naken karl" utan nästan oftare en liten grå gubbe eller kanske mest som en svart katt som spelade på morrhåren! Spännande att höra berättelserna, illustrerade med "näcklåtar" på fiol.
Smäktande tangotoner och dans inne i muséet, smide och samspråk i smedjan, utställning i borrverkstan och Kulturverkstan, där har ni några fler ingredienser från dagen och kvällen i Stripa Gruvmiljö. Festligt, Folkligt och Fullsatt, och Jättekul! är till slut min sammanfattning av det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar