onsdag 16 juli 2014

Lite mera om FOLKMUSIKFESTEN...

Som utlovat ska jag berätta lite mer om Folkmusikfesten i Stripa gruvmiljö nu på lördag den 19/7 i Stripa Gruvmiljö.
Vi börjar på eftermiddagen kl.15.00. Invigningen blir en "inblåsning", medelst spel i någon spännande lur. Sen blir det scenprogram som börjar med att alla spelmän spelar de allspelslåtar efter 200-årsjubilaren, "Blinda Petter" som vi på förväg har bestämt. Se noter och lyssna på låtarna enl. anvisningar här bredvid i marginalen! Efter allspelet är det fritt fram för alla som vill, att spela några låtar från scenen. Fritt spel i "busken" brukar det också bli.
I konsertlokalen i Gamla Gruvstugan kommer det att bli några framträdanden också. Låtar efter Blinda Petter (Per Olsson) och Pekkos Per (Per Olsson) kommer att framföras av Bergslagernas Spelmansgille och spelmän ur Täby Spelmansgille. De bägge spelmännen var samtida och hade många beröringspunkter förutom sitt namn. Ett bildspel kommer att illustrera det hela.
Musik av mycket tidigt ursprung kommer också att bjudas. "Blocknycklarna" spelar musik från Gustav Vasas tid. Där finns det också beröringspunkter i högsta grad, eftersom nämnde konung hade en kungsgård i Guldsmedshyttan med en kronohytta där det tillverkades kanonkulor !
När det börjar skymma och trolsk stämning infinner sig så kommer Jeanette Lindmark att bjuda på ett program om "Näcken i Bergslagen".
Vi har turen att kunna samarbeta med två eminenta lokala föreningar, nämligen IOGT-NTO och PRO. De förstnämnda tar hand om kaffeservering med hembakt bröd i den gamla gruvmatsalen och några medlemmar ur PRO agerar "trivselvärdar/värdinnor". De kan bidra med sin stora kunskap om Stripa Gruva och bygden runt omkring, och kan också visa besökarna till rätta. Många är dom högst levande berättelserna som du kan få höra ! Trots att gruvan har varit nerlagd i ganska många år nu, så är minnena färska.
Utställning med bilder och text som handlar om Blinda Petter och hans efterföljande spelmän kommer att finnas inne i Karlssons Kulturverkstad och i verkstaden bredvid smedjan. I smedjan kommer det förresten att smidas för fullt av smedföreningen som har sin lokal där.
Alla spelmän kommer att bjudas på soppa och övriga kan köpa soppa både från militär kokvagn och tillagad i Stripabryggeriet som också säljer sin hembryggda öl.
Besökscentret kommer att vara bemannat, och där finner man förutom de nödvändiga toaletterna mycket intressant att titta på i form av foton och historik om Gruvan.
Nu tror jag att jag fått med det mesta. I tidigare inlägg har jag berättat om det fatala med avstängningen av den ena vägen till Stripa Gruvmiljö. Nu har det skyltats om och vägen som gäller nu är att svänga av mot Stripa och Gruvmiljö (brun skylt) i rondellen i Guldsmedshyttan. Åk Herrgårdsvägen i c:a 700 m och ta sedan till höger vid skylt. Vi förstärker med några fiolskyltar!
Till sist: V A R M T  V Ä L K O M N A !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar