måndag 20 januari 2014

Blinda Petter 200 år


En av begivenheterna som kommer att äga rum i sommar, närmare bestämt den 19 juli, i Stripa gruvmiljö är en
 FOLKMUSIKFEST till Blinda Petters ära. Den 1:a maj i år är det 200 år sedan han föddes. Vem var då Blinda Petter ?
Han var på sin tid (1814-1892) ansedd som Bergslagens största spelman. Han växte upp under små och fattiga omständigheter, först i bergslagsbyn Nyberget och sedan i Guldsmedshyttan. Det berättas att när han var i sexårsåldern så fick han kalk i ögonen och blev blind.
Petter, eller Per Olsson var känd för sitt klangfulla spel, och var en flitigt anlitad dansspelman, som kunde få fart på folket, bl.a. på de så kallade "drevdanserna", som hölls när man "blåste ner" i hyttorna. Han kunde komma riktigt i tagen och stampade takten så våldsamt att man fick lägga mattor under fötterna på honom.
Blinda Petters rika låtskatt kom att leva vidare, tack vare att han hade många lärjungar som lärde sig hans låtar. Än idag finns många låtar kvar. De upptecknades på 1930-talet och många av dom finns på BERGSLAGERNAS SPELMANSGILLES repertoar. Johnny och jag tillhör ju denna illustra samling, tillsammans med medspelare från Kopparberg, Guldsmedshyttan och Lindesberg. I år firar vi alltså Blinda Petter, och vi har spelat hans låtar på våra övningar ända sen i höstas.
Det är tänkt att den 19:e juli så ska spel-och dansfolk och publik, samlas på den härliga gruvbacken , och på programmet står konserter, allspelslåtar, dans och buskspel.I Stripa gruva finns en mycket stark anknytning till Blinda Petter eftersom några av hans efterföljare, bl.a. Arvid Pettersson och Evald Amundsson jobbade i gruvan. Om Arvid Pettersson berättas att han, som var en mycket stark man, brukade bära  Blinda Petter på ryggen när de skulle ut och spela, och efter avslutad spelkväll så bar han hem honom igen. Jag kommer att rapportera här på bloggen, vartefter planeringen av evenemanget framskrider ! Bilden här ovan kommer att vara med på affischen. Oss veterligen så finns det inget fotografi på Blinda Petter. Därför fick jag fantisera lite när jag ritade honom med fiolen, spelandes i solnedgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar