Karlssons Kulturverkstad

Karlssons Kulturverkstad

söndag 24 november 2013

"Abbedissans ring"
Foto: Historiska muséet och sedan avfotograferat från NA


I samma veva som jag skulle börja jobba med mina smycken till vår Kajsornautställning så läste jag i vår tidning NA en intressant artikel om en fantastiskt vacker och unik guldring som finns i Historiska Muséets samlingar i Stockholm. Den hittades ursprungligen i Lindesberg och löstes in av staten på 1800-talet. Ringen är från 1300-talet fast den ser så gott som ny ut ! På muséet spekulerar man om att den kan ha burits av någon högt uppsatt dam som har haft någon religiös befattning eftersom symbolerna på ringen är religiösa, duvan symboliserar den helige anden och liljan Jesus Kristus. Kanske var någon abbedissa och besökte något kloster i trakten och så råkade hon tappa ringen ? Man vet ju aldrig, men att läsa om den där ringen det triggade igång mig, och jag tänkte att jag ville göra en ring som är inspirerad av guldringen.
Så jag gjorde ringen som ni ser på dom översta bilderna. Min version är i silver med gulddetaljer och med en åttkantig ametist. Det var ett sant nöje att göra den och jag fick sätta mina yrkeskunskaper på prov. Vill ni se den "live" så finns den på Lindesbergs Stadsbibliotek på vår utställning.

1 kommentar:

  1. Praktfulla ringar, både den gamla och den nya "Abbedissans ring". En stor del av Bergslagens historia ryms under den tidsepoken, 1300 tills idag.

    SvaraRadera