Karlssons Kulturverkstad

Karlssons Kulturverkstad

torsdag 27 september 2012

Min hembygd !

Under dom senaste dagarna har jag haft anledning att fundera lite extra på begreppet "kulturarv". Egentligen har vi ju kulturarv överallt, skapade av tidigare generationer, och även inom oss har vi ju våra alldeles egna andliga kulturarvsmodeller. Naturen runt oss är väl "naturarv" men samtidigt har människorna satt sin prägel också där genom att man format landskapet efter behov. Jag har genom åren gjort bilder och smycken där jag försöker skildra landskapet i min hembygd.
Längst upp en relief i koppar, mässing och silver, där jag har avbildat skogen på mitt sätt.Skogen är en av de bästa platserna att vara på och den döljer mängder av kulturarv som människorna lämnat efter sig. Gamla torpgrunder och kolbottnar vittnar om en livlig aktivitet i våra skogar för inte alls så längesedan.
I mitten mitt "Guldsmedshyttesmycke". Råsvalen heter den stora sjön som ligger vid Guldsmedshyttan. Ofta har jag stått och beundrat utsikten med de böljande bergen bortom vattnet. Råsvalen lever upp till namnet tycker jag, och är en "rå" och föga insmickrande sjö med oexploaterade stränder. Härlig och trolsk, kanske "råets svale" som namnet sägs komma ifrån. Historier berättas också om en stor mal som ska finnas i sjön.
Länst ner min senaste bild av min hembygd, också det en relief i olika metaller och plexiglas. Den kan även ses på hemsidan, och bakgrunden här på bloggen är ju också en hembygdssiluett. Så man kan lugnt säga att jag har snöat in lite på motivet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar