Karlssons Kulturverkstad

Karlssons Kulturverkstad

torsdag 28 juni 2012

Inspirerad av en sommaräng !

Utöver att vara metallhantverkare är jag väldigt intresserad av textilt hantverk och jag ägnar mig understundom åt att tillverka skumma mössor.
Jag använder mig av en mycket gammal teknik som kallas nålbindning. Man kan säga att det är stickningens föregångare, man liksom syr maskor med nål och ullgarn. Tekniken var vanlig i mitt och mina föräldrars landskap, Västmanland, Gästrikland och Värmland, och just idag känns det bra att berätta om det här, eftersom det är min mammas födelsedag. Hon är borta nu, men hon var en värmlandstös med stor skapandelust och många förmågor. Hon nålband eller "påtade" som hon sa, väldigt fina vantar och hon lärde mig tekniken från början. Ett av mammas många intressen, som hon också delade med min pappa, var blommor. När man var yngre tyckte man att det var lite jobbigt med det där botaniserandet men nu när man börjar uppnå mogen ålder har man liksom fått mer och mer intresse för blommor själv.
Därför blev jag så ruskigt inspirerad när jag såg vår vackra blomsteräng med rödfibbla, gråfibbla, rödklöver, käringtand och stjärngräs. Jag försökte översätta den till en mössa och nu förfaller jag till självskryt, men jag tycker att jag lyckades riktigt bra! Jag tror att mamma skulle gillat den här mössan.
En hylla med textilt hantverk kommer att finnas i Karlssons Kulturhus (om det blir klart nångång hi, hi,) bl.a. den här mössan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar