Karlssons Kulturverkstad

Karlssons Kulturverkstad

måndag 5 mars 2012

Söndagspromenad

kl. 21.30
Igår gjorde jag en söndagspromenad till ett av mina favoritställen, Råsvalslund i Guldsmedshyttan. Det är en underbart vacker hage som ligger på en höjd invid sjön Råsvalen. Hagen är inte vilken som helst, utan det är en gammal vikingatida boplats. Vid en utgrävning för några år sedan hittade man gravar och husgrunder från 800-talet e.Kr-1200-talet.Verksamheten på boplatsen har haft samband med ,och byggt sin ekonomi på tidig järnframställning vid en sjö en bit därifrån.
I en kvinnograv hittade man smycken med glaspärlor och bergkristaller, och s.k. knutringar i brons.Människorna som bott här har av gravfynden att döma varit ganska välbärgade.
När man går in i hagen på stättan måste man bara ta till den gamla klyschan "att känna historiens vingslag". Man känner sig så nära alla dom som bodde här då för längesen.
På min hemsida kajsasmycken.se kan ni se några kopior som jag gjorde, med tillstånd av Örebro Läns Museum, av tre smycken som hittades vid utgrävningarna i Råsvalslund.
Längre fram i vår, blir marken översållad av blåsippor och andra vårblommor,jag får gå dit då igen och ta kort tror jag.

1 kommentar:

  1. Å, nu längtar jag "hem"! Vilket vackert foto!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera