lördag 3 mars 2012

Bergslagssten och blodsten

kl. 18.00
BERGSLAGSSTEN är en annan benämning på slagg , som bildades vid järnframställningen i forna tider. Ytan är som glas och kan vara slät eller oftast skrovlig. Färgen skiftar från svartgrå till grå, till mörkgrön, till ljusgrön, över till blå i olika nyanser.Mest använd i smycken är den blåa stenen. Det var i mitten av 50-talet, som man kom på att det gick att slipa och använda slaggstenar i smycken, faktiskt i våra trakter i Lindesberg och Nora, och det var väl då den fick namnet bergslagssten. Den blåa färgen passar bra till silver, och det är roligt att göra smycken med bergslagssten. Jag jobbar gärna med att göra nya, lite uppdaterade bergslagsstenssmycken för att åstadkomma en liten "revival". Det är ju så kul att ha något så speciellt i sin hemtrakt!
På bilden överst, ser ni ett smycke i silver och bergsslagssten. Här ser man tydligt skillnaden mellan den råa stenen som smycket ligger på ,och den slipade stenen. På mittenbilden ser ni ett hängsmycke i lite mer klassisk form, och på bilden här ovan, har jag lekt med att sätta två olika färgskiftningar av stenen bredvid varann. Viktigt är att nämna att man numer inte får ta slaggsten, då den betraktas som fornlämning. Men så har det ju inte alltid varit, och det har funnits färdigslipade stenar att köpa. Sen är det ju bra med återanvändning, och det händer ibland att man kan göra fynd på loppis och liknande ställen. Gamla stenar i gamla smycken kan få nytt liv i en ny inramning!


Det här är slipad kvartsrandig blodsten som kommer ifrån Stripa gruva.

Här är en ring i silver med en slipad blodstenskula.BLODSTEN eller Hematit kommer från blodstensmalm. En stor del av järnmalmen som bröts i Stripa gruva, var blodstensmalm av extra fin kvalitet. I slipad form passar blodstenen mycket bra som smyckesten. Även med blodstenen så ser jag det som en utmaning att hitta på nya och moderna smycken. Det är ju en naturlig sak att kunna visa och sälja blodstenssmycken i Stripa Gruva! Den kvartsrandiga blodstensmalmen är också Västmanlands landskapssten!   
 
 

 

  

1 kommentar: