onsdag 21 mars 2012

Elegi över snart förlorad skog


Idag känns det oroligt och rastlöst ända in i själen. Orsaken heter skogsavverkning.
Den ska ta sin början i morgon i "våran" skog, ett vackert och nästan urskogsliknande skogsparti som ligger utanför vår husknut och i mitten av samhället. Skogen delas av Drakabäcken som rinner så vackert och vindlande mellan trädstammarna. Längs med bäcken går en stig, som egentligen är en gammal banvall. Järnvägen som gick här en gång i tiden kallades GullBlanka-banan, eller som vi säger "Blanka banan". På den kördes malm från
GullBlanka-gruvan ner till Guldsmedshytte Bruk.
Idag är det många som går på stigen och i skogen och det är en kär och värdefull rekreationsplats som vi har här på nära håll.
Med mitt förnuftiga jag, kan jag förstå att man måste gallra skog ibland. Jag har också fått försäkringar om att gallringen/huggningen ska utföras på ett skonsamt sätt som tar hänsyn till naturvärdena. Men mitt mer primitiva jag skriker  "Jag vill ha kvar vår fina skog precis som den är, kom inte hit med nån j-a maskin som förstör stigarna och marken"!!!
Det kan räcka med att det pågår en gigantisk huggsexa överhuvudtaget i våra skogstrakter häruppe. Då kan man åtminstone få ha kvar det lilla som finns i närheten och som är en så värdefull plats för oss alla.
Vi får se vad som händer när huggningen börjar. Blir det inte så skonsamt som det utlovats, så blir jag en trädkramare, det lovar jag. Jag tror att jag får några kompisar med mej också.

1 kommentar:

  1. Vi får hoppas på en skonsam avverkning om man nu kan kalla dagens avverkningar skonsamma.
    Vi har fyra, 4 !, relativt orörda skogsområden kvar i den norra delen av Lindesbergs kommun, Valsjötjärnarna, Hällabomossen, Gäddtjärnsberget och så Kindla. Det är vad som återstår av våra hembygdsskogar. De övriga skogarna blir nu plantager där blåbärsris blir en sällsynthet.

    SvaraRadera